Friday, August 6, 2010

PALETE PENTRU ACRILIC

Cel mai mare avantaj al acrilicelor este si cel mai mare dezavantaj: se usuca prea repede. Iata cateva exemple de palete pentru acrlilic, unele din ele rezolvand problema uscarii rapide:
Palete "air-tight"

Exista o varietate de palete "air-tight" profesionale care se pot cumpara online. Toate vin cu capac care le inchid ermetic, si sunt compartimentate pentru a pune mai multe culori. Unele din ele sunt facute dintr-un plastic special pe care acrilicul nu se lipeste, si odata uscata culoarea, poate fi cojita cu usurinta. O paleta improvizata air-tight poate fi facuta dintr-un food container mare si nu foarte inalt, cu o hartie calc sau hartie de copt pe fundul cutiei, decupata la dimensiunile cutiei. Hartia se schimba ori de cate ori e necesar. Culorile tin si saptamani intr-o astfel de paleta, dar e greu sa ajungi sa o folosesti mult timp, culorile ajung al un moment dat sa se amestece intre ele. O paleta compartimentata ca cele din imaginile de mai jos, este de preferat. Dupa ce pui capacul, culorile raman la locul lor, indiferent de pozitia paletei.
Paleta "air-tight" profesionala de mai jos se gaseste de cumparat la http://www.jerrysartarama.com./ Este o paleta foarte mare, dar incape in geanta oricarui pictor. Poate acomoda pana la 21 de nuante diferite, chiar si un burete ud care poate mentine un mediu umed in interior. Tavitele sunt de folos pentru combinat culorile in afara paletei, in timp ce paleta poate fi mentinuta proaspata prin plasarea capacului. Vine inca cu o paleta mare pe care nu o vedeti in imagine. Eu am aceasta paleta, dar dupa cateva luni, am renuntat sa o mai folosesc, pentru ca imi consuma timpul sa spal toate compartimentele de culori. In prezent folosesc aceasta cutie sa imi transport tuburile de vopsea in calatorii. 
Paletele "peel-off" sunt palete care se curata usor de vopseaua uscata. Se gasesc online in strainate, inca nu le-am vazut la noi.

Paleta "stay-wet" este practic o cutie inchisa ermetic cu un strat de burete subtire pe fundul cutiei, care retine apa. Foile cerate care vin peste burete se pot cumpara si separat. O paleta stay-wet se poate improviza dintr-un food container mare cu capac ermetic, cu un burete subtire sau prosoape de hartie ude pe fund, si hartie de copt taiata la dimensiunea potrivita. Vedeti si articolul acesta despre stay-wet palette http://magdavacariu.blogspot.com/2010/02/stay-wet-palette.html
Palete de unica folosinta pot fi si caiete cu foi tip calc. Bune pentru cei care lucreaza in ulei dar si pentru pictorii in acrilic care lucreaza in sedinte scurte sau pentru care nu e un inconvenient faptul ca trebuie sa reinnoiasca culorile in permanenta. Mult mai ecologice decat farfuriile de plastic de unica folosinta.

1 comment:

TD said...

Salut,

As vrea sa cumpar acest prdus "air-tight" de pe site-ul http://www.jerrysartarama.com/ dar nu o mai gasesc pe site. Sunt interesat sa cumpar ceva similar, >wet tray<.
Multumesc mult

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...