CURSURI PICTURA DESEN BRASOV. ART CLASSES


Magda Vacariu a studiat artele plastice la Adelaide Central School of Art in Australia si detine un Master in arte plastice de la Facultatea de Arte George Enescu Iasi. Magda este membra a Uniunii Artistilor Plastici Profesionisti (fondata in 1946). A fost ghidata in studiul artei de artisti prestigiosi precum Robert Hannaford, Christopher Orchard si Valeriu Mladin. A expus in Sydney, Adelaide, Londra si New York, si lucrarile ei fac parte din numeroase colectii din Statele Unite, Europa si Australia. Intoarsa in tara din 2008, Magda ofera cursuri de pictura si desen la Centrul Cultural Reduta Brasov.
Nu organizez cursuri pentru copii. Adolescentii care sunt pasionati de desen realist si au abilitati de vedere in spatiu, pot fi acceptati la cursurile de adulti incepatori. Cursul este la nivelul anului I facultate grafica, nu este potrivit pentru copii, nu este placut sau antrenant pentru copii. Se lucreaza doar dupa observatie, adica dupa obiecte plasate in fata clasei, este potrivit doar pentru acei tineri care si-au facut din desenul realist o preocupare permanenta. Preferabil este sa se inceapa in septembrie, pentru inscrieri contactati-ma pe email sau telefon. ramane. Contact: magdavacariu@yahoo.com, 0755563370. Nu folositi telefonul pentru inscrieri la cursurile de adulti. Inscrierile se fac online. Telefonul este doar pentru cazuri speciale, cand nu puteti incepe cursurile in acelasi timp cu ceilalti, etc.
Pentru CURSURILE COPII oferite de Beatris Calin vedeti aici: http://creativeart.blogspot.com/

INCEPEREA CURSURILOR Va mai puteti inscrie la cursuri si dupa ce cursurile au inceput, dar in functie cat de departe am ajuns cu materia, verificati cu mine daca puteti veni. 
UN NOU CURS INCEPE PE 10 IANUARIE 2017. Va puteti inscrie online, plata se face la prima ora de curs pentru prima luna: https://www.facebook.com/events/169181410207860/

Cereti sa aderati la grupul scolii aici: https://www.facebook.com/groups/theartschool/.

MATERIALE PRIMELE ORE DE CURS:
Doua sau trei creioane BINE ASCUTITE, mai moi, cum ar fi B2, B4, B6, radiera, hartie alba pentru schite, dimensiunea 50 x70 cm (se gaseste la orice librarie, uneori la dimensiune dubla si se poate taia sau indoi, la 1 sau 2 lei).
Nu cumparati tuburi cilindrice de plastic pentru colile de hartie, e preferabil ca hartia sa nu fie rulata. Puteti tine desenele intr-o mapa de carton facuta de voi insiva, sau intr-una speciala cu fermoar. Vom vorbi la curs despre asta. Ascutiti artizanal creioanele, cu un varf foarte lung, pentru varietatea de linii care pot fi obtinute. Ascutirea artizanala a creioanelor :): http://vimeo.com/60718161
 
LOCATIE/LOCATION 
Cursurile se desfasoara la Centrul Cultural Reduta BRASOV, sala de curs, etajul doi (dreapta dupa ce urcati scarile).
The classes are held in BRASOV, at Reduta Cultural Central, 8 Appolonia Hirscher St., second floor.

PROGRAM CURSURI ADULTI
 (o sedinta saptamanal/one session weekly):
Programul grupelor cu care lucrez acum este urmatorul: 
MARTI cu incepere de la ora 18.00
MIERCURI cu incepere de la ora 18
JOI: cu incepere de la ora 17 avansati

TAXE CURSURI ADULTI/COURSE FEES
Taxa este 140 Ron pe luna, plata se face in avans in prima ora de curs de la inceputul fiecarei luni calendaristice (include patru sedinte). Daca luna calendaristica are cinci sedinte sau trei sedinte, se plateste 170 sau respectiv 105, in functie de cate sedinte sunt in luna. Nu se returneaza banii pentru absente, taxa este fixa pentru cate sedinte sunt in luna respectiva. Taxa pentru plata pe sedinta este 45 lei, dar accept plata cu ora doar in anumite conditii: persoane care locuiesc in alta localitate, sau persoane care au studiat arta deja, si vin pentru studii figura umana, etc.


INSCRIERI  
Va mai puteti inscrie la cursuri si dupa ce cursurile au inceput, dar in functie cat de departe am ajuns cu materia, verificati cu mine daca puteti veni. 
Pentru inscrieri, daca aveti cont facebook:
1. Exista un grup al scolii, unde trebuie sa va inscrieti pentru a fi la curent cu ce se face la cursuri si ce materiale sunt necesare in caz ca ratati o sedinta. Cereti sa aderati la grupul scolii aici: https://www.facebook.com/groups/theartschool/.
2. Un nou curs incepatori din ianuarie 2017:  https://www.facebook.com/events/169181410207860/

Daca nu aveti cont facebook
, trimiteti un email la magdavacariu@yahoo.com, si precizati numele. Daca nu va raspund, inseamna ca nu am vazut, sau nu am primit mesajul. 

La nivelul avansat se lucreaza cu cei care au parcurs deja cursul de incepatori. Se primesc noi veniti in aceasta grupa, daca au ceva experienta castigata in alte scoli, sau prin practica proprie.
 


INTREBARI FRECVENTE
Cat dureaza un curs?
Nu este o durata minima sau maxima. Depinde de fiecare cat isi doreste sa invete si cat de departe isi doreste sa ajunga. Obligatia de plata este doar de o luna, dar ideal ar fi sa parcurgeti macar un semestru sau un an scolar. Unii cursanti au ales sa continue si in anul doi, sau chiar trei, la grupa de avansati. In anul doi se lucreaza pe teme personale, sau cine vrea poate face studii figura umana dupa numeroasele mulaje de la clasa sau dupa model viu, daca sunt mai multi interesati.  

Care este structura anului scolar?
Anul scolar dureaza din septembrie pana la sfarsitul lui iunie sau iulie, cu o vacanta de iarna de doua saptamani. 

Se face pregatire pentru facultate la acest curs?

Sunt familiara cu cerintele pentru Facultatea de Arte la sectiile Pictura si Grafica, si puteti sa va pregatiti pentru examen si sa faceti lucrarile necesare pentru portfolio la cursul meu. Dar nu veniti cu trei luni inainte de examen, pregatirea ar trebui sa dureze minim un an, pentru ca probele constau in principal in portret dupa model viu. Daca dati la Bucuresti recomand sa mergeti si la cursul lor de pregatire care are loc in fiecare vara in luna august. 
Inscrierile se fac in iulie la secretariatul facultatii, sau se pot face in ziua in care incepeti cursul, intrebati la telefon. Pentru Cluj din pacate facultatea organizeaza pregatire doar pentru elevii din clasa a XI-a. Vedeti pe site-ul facultatii.   

Nu am nici un fel de experienta/ nu am mai desenat. Pot urma cursurile?

Cursurile de incepatori sunt destinate celor care nu au mai facut niciodata desen, si se incepe de la zero efectiv. In timp complexitatea creste. In general nu se stie ca toti marii artisti au invatat sa deseneze prin practicarea pe parcursul mai multor ani a studiului dupa observatie. Se asuma doar ca cineva poate sa deseneze sau ca nu poate. Insa abilitatea de a desena vine din foarte mult exercitiu si repetitie. Cand invatam sa desenam si suntem la inceput nu trebuie sa ne preocupe greselile, si nu trebuie sa optam intotdeauna pentru obtinerea unor desene finite sau "reusite". Invatarea desenului sau picturii ar trebui sa fie practicate precum invatarea unui instrument muzical, trebuie sa dedicam mult timp exersarii inainte de a ne astepta la rezultate. Vedeti si imagini de la cursuri pentru exemple. Lucrarile prezentate in fotografiile de la cursuri sunt selectate cu scopul crearii unei arhive cu scop educational, pentru cursurile viitoare, deci sunt selectate cele mai bune lucrari in general. 

Ce anume se studiaza la cursuri? 

Cursurile pornesc de la cele mai simple studii in creion, dupa observatie, a formelor geometrice de baza, pentru invatarea reprezentarii corecte a formelor, a conturului si a proportiilor. Se trece la carbune pentru a invata impactul luminii asupra obiectelor, reprezentarea volumelor si a valorilor tonale. Introducerea de notiuni de teorie a culorilor face trecerea treptat la culoare. Studiul dupa observatie este central, dar nu se neglijeaza studiul dupa referinte fotografice sau studiul diferitelor tehnici ale marilor maestri. Vedeti si imagini de la cursuri pentru exemple. Lucrarile prezentate in fotografiile de la cursuri sunt selectate cu scopul crearii unei arhive cu scop educational, pentru cursurile viitoare, deci sunt selectate cele mai bune lucrari in general. Nivelul cursantilor insa variaza, si fiecare are alt ritm de invatare. Asta nu trebuie sa va opreasca de a studia arta, toti cursantii evolueaza foarte mult, fata de unde au plecat, intr-un timp relativ scurt.
In anul doi sunt teme la alegere, se poate continua cu studii la clasa, sau teme personale, sau se poate trece la studiul figurii umane, dupa mulaj si mai tarziu model, daca sunt mai multi interesati.

Pot asista la o ora de curs?

Am primit aceasta intrebare de mai multe ori. Puteti participa efectiv la curs, dar nu puteti asista, pentru ca participantii la curs sunt deranjati de persoanele straine care ii privesc cum lucreaza.REGULI DE CONDUITA IN ATELIER

Sevaletele se strang la final, se pun la perete fata in fata sau spate in spate. Daca ati ridicat sevaletul la inaltimea maxima, se coboara putin, pentru a se putea plia. Nu strangeti suruburile foarte tare va rog.
In general nu exista spatiu pentru a lasa lucrari la clasa. Daca chiar trebuie sa lasati ceva, pentru ca lucrati pe mai multe sedinte, semnati clar cu nume si prenume pe spate.
Nu lasati sticle de apa sau alte obiecte in clasa, sticlele de plastic se pot recicla chiar dupa intrarea in Reduta.
Telefoanele mobile se dau pe silent sau vibratii la clasa. Puteti avea convorbiri telefonice pe hol, pentru a nu deranja pe ceilalti cursanti care lucreaza.
Va rog sa nu folositi in zilele in care veniti la clasa parfumuri si ape de toaleta, sau deodorante cu miros puternic. Din pacate ferestrele doar se rabateaza, nu se deschid larg. Valabil si pentru orice fel de diluanti, terebentina si solventi. 

Persoanele care vin la curs provin din diverse medii culturale, spirituale, religioase. Pentu a nu leza anumite persoane, discutiile despre spiritualitate, religie si alimentatie as prefera sa le tineti la alt gen de cursuri si in alte medii. Nu discutati despre probleme personale (sanatate, familie, serviciu etc.). Pictura si desenul au un rol terapeutic extraordinar pentru ca deconecteaza oamenii de orice probleme de zi cu zi. Tocmai pentru a beneficia de rolul pozitiv al artei, si a pastra atmosfera pozitiva in clasa, subiecte ca inmormantari, boli, spitale etc. sunt interzise la clasa.
Atitudinea pozitiva este obligatorie, persoanele care se plang in mod constant ca nu reusesc sa faca nimic si se compara cu ceilalti, vor fi invitate sa paraseasca cursul. RECOMANDARI
A invata desenul sau pictura trebuie sa fie o experienta frumoasa, in care sa va bucurati de proces, si sa nu urmariti doar rezultatele. Atitudinea pozitiva este tot atat de necesara cand invatati sau practicati arta, cum este in orice proces de invatare. A simti emotii negative cand pictati sau desenati, precum frustrare si nervozitate, nu este in regula, si nu trebuie sa lucrati in acest fel. Jocul de-a "lucrarea mea e foarte slaba, ba nu e", nu poate duce decat la o risipa de timp si energie si la o atmosfera negativa in clasa. Nu comparati lucrarile voastre cu ale altor cursanti, trebuie sa va comparati doar cu voi insiva. Analizati toate lucrarile voastre de la curs, si vedeti cum ati crescut de cand ati inceput. Nu spuneti ca faceti o lucrare proasta, daca ganditi asa si o si spuneti, aveti toate sansele sa se intample. Cu o atitudine pozitiva insa, aveti toate sansele sa fie o lucrare buna. O lucrare se poate schimba in orice moment intr-o lucrare complet noua, asta e si frumusetea picturii, dar in asta consta si provocarea. Edgar Degas putea sa distruga intr-un moment, munca de cateva zile intregi, doar cu niste tuse prost alese, asta insa nu-l demobiliza deloc, si o lua mereu de la capat. Adrian Ghenie a declarat ca i se intampla spre finalul unei zile de munca, sa considere ca a ratat lucrarea si a pierdut o zi intreaga de lucru, apoi in doar cateva momente sa faca ceva care sa schimbe complet lucrurile. Cu o atitudine pozitiva lucrarile voastre vor evolua, nu se poate decat sa cresteti cu fiecare lucrare pe care o faceti. E de preferat sa evoluati bucurandu-va in acelasi timp de ceea faceti, nu aveti nimic de pierdut. Cititi si articolul acesta http://magdavacariu.blogspot.ro/2017/01/improving-drawing.html.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...