CURSURI PICTURA DESEN BRASOV. ART CLASSES


Magda Vacariu a studiat pictura la Adelaide Central School of Art in Australia si detine un Master in arte plastice de la Universitatea Nationala de Arte George Enescu Iasi. Magda este membra a Uniunii Artistilor Plastici Profesionisti (fondata in 1946). A fost ghidata in studiul artei de artisti prestigiosi precum Robert Hannaford, Christopher Orchard si Valeriu Mladin. A expus in Sydney, Adelaide, Londra si New York, si lucrarile ei fac parte din numeroase colectii din Statele Unite, Europa si Australia. Intoarsa in tara din 2008, Magda ofera cursuri de pictura si desen in Brasov.

In iulie august 2022 Magda a expus la Muzeul de Arta Brasov. Vedeti video aici: 


Adolescentii pasionati de desen realist si au abilitati de vedere in spatiu, pot fi acceptati la cursurile de adulti incepatori. Cursul este la nivelul anului I facultate grafica/pictura, nu este potrivit pentru copii, dar mai accept copii cu submitere imagini pe email. Se lucreaza doar dupa observatie, adica dupa obiecte plasate in fata clasei, este potrivit doar pentru acei tineri care si-au facut din desenul realist o preocupare permanenta. Cu copiii nu lucrez decat in mod exceptional, si sunt impotriva ifluentarii lor in orice fel. Copiii sunt lasati sa lucreze liber din imaginatie, avand exemplul celor care lucreaza din imaginatie la cursurile de avansati. Contact: magdavacariu[at]yahoo.com, 0755563370. Nu folositi telefonul pentru inscrieri la cursurile de adulti. Inscrierile se fac online. 

INSCRIERI 
Inscrierile se fac online pe facebook. Ma puteti contacta pe messenger daca aveti intrebari. Telefonul meu doar pentru cazuri exceptionale cand nu gasiti online ce cautati, este 0755563370. 

Va mai puteti inscrie la cursuri si dupa ce cursurile au inceput, dar in functie cat de departe am ajuns cu materia, verificati cu mine daca puteti veni. 

UN NOU CURS incepe pe 12 ianuarie 2023, data inceperii se mai poate schimba in functie de numarul de inscrisi: Daca sunteti hotarati ca vreti sa participati, trimiteti un mesaj whatsapp la 0755563370 pentru a va include in grupul whatsapp al noii grupe. 


Desi se numeste curs de incepatori si incepe de la zero, in doar cateva sedinte veti fi uimiti de abilitatile pe care le dobandati si nu va mai fi deloc un curs de incepatori. De aceea spun mai sus ca e potrivit si persoanelor care au deja experienta. Predau acest curs din 2009, si in timp am transformat cursul pentru a se invata maxim inntr-un timp cat mai scurt. Este un curs unic in tara, care va poate asigura bazele pentru a practica singuri pictura si desenul. De-a lungul timpului am experimentat cu tehnica alla prima in ulei, si am ajuns sa pictez foarte repede si sa pot preda aceasta tehnica studentilor mei. Pictura in ulei se invata in ani de zile, eu insa am dezvoltat de-a lungul celor 13 ani de cand predau o metoda in care va pot invata sa pictati in ulei cateva luni.

MATERIALE PRIMELE ORE DE CURS: Doua sau trei creioane BINE ASCUTITE, mai moi, cum ar fi B2, B4, B6, radiera, hartie alba pentru schite, dimensiunea 50 x70 cm (am si eu niste hartie la clasa daca nu aveti timp la 50 bani coala, sau se gaseste la orice librarie, uneori la dimensiune dubla si se poate taia sau indoi, pretul e 1 sau 2 lei daca e dubla). 
Nu cumparati tuburi cilindrice de plastic
 
pentru colile de hartie, e preferabil ca hartia sa nu fie rulata. Puteti tine desenele intr-o mapa de carton facuta de voi insiva, sau intr-una speciala cu fermoar. Vom vorbi la curs despre asta.

Pentru urmatoarele lectii vedeti materialele pe paginilie Materiale Desen si Materiale Pictura de mai sus. Nu cumparati insa deocamdata nimic pentru pictura, vom discuta la curs despre materiale. 

Ascutiti artizanal creioanele
, cu un varf foarte lung, pentru varietatea de linii care pot fi obtinute. Ascutirea artizanala a creioanelor :): http://vimeo.com/60718161
 

PROGRAM SI TAXE CURSURI ADULTI
 
(o sedinta saptamanal/one session weekly):
Programul grupelor cu care lucrez acum este urmatorul: 
marti, miercuri si joi dupa 17;30
Taxa este 300 Ron pe luna, Nu se returneaza banii pentru absente, taxa este fixa pe luna. Daca insistati sa platiti in avans mai multe luni, tineti cont ca taxa nu este returnabila. 
Taxa pentru plata pe sedinta este 100 lei. 

 
INTREBARI FRECVENTE
Cat dureaza un curs?
Nu este o durata minima sau maxima. Depinde de fiecare cat isi doreste sa invete si cat de departe isi doreste sa ajunga. Obligatia de plata este doar de o luna, dar ideal ar fi sa parcurgeti macar un semestru sau un an scolar. Unii cursanti au ales sa continue si in anul doi, sau chiar trei, la grupa de avansati. In anul doi se lucreaza pe teme personale, sau cine vrea poate face studii figura umana dupa numeroasele mulaje de la clasa sau dupa model viu, daca sunt mai multi interesati.  

Care este structura anului scolar?
Anul scolar dureaza din septembrie pana la sfarsitul lui iulie.

Se face pregatire pentru facultate la acest curs?

Sunt familiara cu cerintele pentru Facultatea de Arte la sectia de Pictura, si puteti sa va sa faceti lucrarile necesare pentru portfolio la cursul meu. Pentru pregatire pentru examen mergeti la cursul de pregatire de la Bucuresti care are loc in fiecare vara in luna august. 
Inscrierile se fac in iulie la secretariatul facultatii, sau se pot face in ziua in care incepeti cursul. Mergeti la acest curs cat mai devreme, preferabil incepand din clasa a X-a. Puteti alege sa urmati doar un modul de doua saptamani din intregul curs de o luna. Pentru Cluj facultatea organizeaza pregatire doar pentru elevii din clasa a XI-a. Vedeti pe site-ul facultatii.   

Nu am nici un fel de experienta/ nu am mai desenat. Pot urma cursurile?

Cursurile de incepatori sunt destinate celor care nu au mai facut niciodata desen, si se incepe de la zero efectiv. In timp complexitatea creste. In general nu se stie ca toti marii artisti au invatat sa deseneze prin practicarea pe parcursul mai multor ani a studiului dupa observatie. Se asuma doar ca cineva poate sa deseneze sau ca nu poate. Insa abilitatea de a desena vine din foarte mult exercitiu si repetitie. Cand invatam sa desenam si suntem la inceput nu trebuie sa ne preocupe greselile, si nu trebuie sa optam intotdeauna pentru obtinerea unor desene finite sau "reusite". Invatarea desenului sau picturii ar trebui sa fie practicate precum invatarea unui instrument muzical, trebuie sa dedicam mult timp exersarii inainte de a ne astepta la rezultate. Vedeti si imagini de la cursuri pentru exemple. Lucrarile prezentate in fotografiile de la cursuri sunt selectate cu scopul crearii unei arhive cu scop educational, pentru cursurile viitoare, deci sunt selectate cele mai bune lucrari in general. 

Ce anume se studiaza la cursuri? 

Cursurile pornesc de la cele mai simple studii in creion, dupa observatie, a formelor geometrice de baza, pentru invatarea reprezentarii corecte a formelor, a conturului si a proportiilor. Se trece la carbune pentru a invata impactul luminii asupra obiectelor, reprezentarea volumelor si a valorilor tonale. Introducerea de notiuni de teorie a culorilor face trecerea treptat la culoare. Studiul dupa observatie este central, dar nu se neglijeaza studiul dupa referinte fotografice sau studiul diferitelor tehnici ale marilor maestri. Vedeti si imagini de la cursuri pentru exemple. Lucrarile prezentate in fotografiile de la cursuri sunt selectate cu scopul crearii unei arhive cu scop educational, pentru cursurile viitoare, deci sunt selectate cele mai bune lucrari in general. Nivelul cursantilor insa variaza, si fiecare are alt ritm de invatare. Asta nu trebuie sa va opreasca de a studia arta, toti cursantii evolueaza foarte mult, fata de unde au plecat, intr-un timp relativ scurt.
In anul doi sunt teme la alegere, se poate continua cu studii la clasa, sau teme personale, sau se poate trece la studiul figurii umane, dupa mulaj si mai tarziu model, daca sunt mai multi interesati.

Pot asista la o ora de curs?

Am primit aceasta intrebare de mai multe ori. Puteti participa efectiv la curs, dar nu puteti asista, pentru ca participantii la curs sunt deranjati de persoanele straine care ii privesc cum lucreaza.


REGULI DE CONDUITA IN ATELIER
Sevaletele se strang la final, si se pun fata in fata sau spate in spate. Daca ati ridicat sevaletul la inaltimea maxima, se coboara putin de la spate, pentru a se putea plia. Nu strangeti suruburile foarte tare va rog. 

Puteti lasa lucrari la clasa doar daca lucrati mai multe sedinte la aceeasi lucrare, dar semnati-va clar pe spate cu nume si prenume. Lucrarile nesemnate vor fi aruncate cand se face curatenie.

Va rog nu folositi parfumuri cu miros puternic. Diluantii (chiar si cei inodori) sau alte medii inflamabile folosite in general pentru diluarea uleiului sunt interzise in cladirea in care lucram.

Nu lasati obiecte la clasa va rog, haine, umbrele, instrumente de desen etc. Faceti-va o verificare inainte sa plecati va rog. Nu lasati sticle de plastic de unica folosinta la clasa, ideal folositi sticle PBA free, refolosibile. 

Pictura si desenul au un rol terapeutic extraordinar pentru ca deconecteaza de orice probleme de zi cu zi, si te obliga sa traiesti doar clipa prezenta. Tocmai pentru a beneficia de acest rol al artei, si pentru a pastra o atmosfera relaxanta si pozitiva in clasa, propice invatarii, subiecte legate de probleme personale (sanatate, familie, serviciu etc.), sunt pentru cabinete de specialitate, prieteni sau familie si nu pentru curs.

Exista doua categorii de oameni, cei care spun "pot" si cei care spun "nu pot". Din experienta mea, evolueaza cei care au destula putere mentala si vointa pentru a continua, chiar daca pornesc cu zero experienta si abilitati.  

RECOMANDARI
A invata desenul sau pictura trebuie sa fie o experienta frumoasa, in care sa va bucurati de proces, si sa nu urmariti doar rezultatele. Atitudinea pozitiva este tot atat de necesara cand invatati sau practicati arta, cum este in orice proces de invatare.
1. Este in regula ca uneori sa simtiti frustrare sau nervozitate, nimeni nu a spus ca e usor, dar nu e in regula daca va faceti un obicei de a lucra mereu in acest fel.


2. 
Problema e ca intotdeauna va exista cineva mai bun, reusesc sa evolueze si sa aiba rezultate bune, doar cei care pot accepta acest lucru, si se concentreaza pe propria evolutie. Jocul de-a "lucrarea mea e foarte slaba", la care asteptati sa vi se raspunda - "ba nu e", nu poate duce decat la o risipa de timp si energie si la o atmosfera negativa in clasa. Nu comparati lucrarile voastre cu ale altor cursanti, trebuie sa va comparati doar cu voi insiva. Analizati toate lucrarile voastre de la curs, si vedeti cum ati crescut de cand ati inceput. 

3. Permiteti-va sa gresiti, pentru ca tehnica uleiului se invata si din greseli.

4. Nu spuneti ca faceti o lucrare proasta, daca ganditi asa si o si spuneti, aveti toate sansele sa se intample. Cu o atitudine pozitiva insa, aveti toate sansele sa fie o lucrare buna. O lucrare se poate schimba in orice moment intr-o lucrare complet noua, asta e si frumusetea picturii, dar in asta consta si provocarea. Edgar Degas putea sa distruga intr-un moment, munca de cateva zile intregi, doar cu niste tuse prost alese, asta insa nu-l demobiliza deloc, si o lua mereu de la capat. Adrian Ghenie a declarat ca i se intampla spre finalul unei zile de munca, sa considere ca a ratat lucrarea si a pierdut o zi intreaga de lucru, apoi in doar cateva momente sa faca ceva care sa schimbe complet lucrurile. Cu o atitudine pozitiva lucrarile voastre vor evolua, nu se poate decat sa cresteti cu fiecare lucrare pe care o faceti. E de preferat sa evoluati bucurandu-va in acelasi timp de ceea faceti, nu aveti nimic de pierdut.

5. Nu incepeti cu "nu pot".
Daca ai ceva de facut, cand spui nu, renunti la energia care te-ar putea ajuta sa obtii acel lucru, iti distrugi concentrarea si scopul. Cu nu pot intorci spatele unui lucru pe care-l poti face, il eviti si te indepartezi tot mai mult de indeplinirea scopurilor tale. Inlocuieste nu pot cu pot sau vreau.Cand stii ca ceva poate fi facut si te incurajezi ca o poti face, practic iti focalizezi intreaga energie si vointa catre acel scop si devine mai usor sa perseverezi si sa depui eforturi pentru atingerea lui. Cand crezi ca ceva e imposibil, atunci chiar asa va fi, dar cand faci tot posibilul pentru a atinge un scop, lucrurile vor incepe sa se rezolve si imposibilul va deveni posibil.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...